Trauma & hechting

Wat is jouw verlangen?

IZR-proces: Interactieve Zelf-Resonantie

In ons leven raken we allemaal wel een keer verwond, fysiek, maar zeker ook emotioneel. Op het moment dat dit gebeurt verandert er iets in ons. We schermen het deel van onszelf waar het pijn doet af. En gaan dingen doen om die pijn niet meer te hoeven voelen, oftewel we ontwikkelen een overlevingsmechanisme. 

Met een IZR-proces ga je hier bewust mee aan de slag en is gebaseerd op de theorie van Franz Ruppert.

IZR is een ervaringsgerichte methode waarin je jouw gedrag, strategieën en gevoelens ontmoet waardoor je jezelf beter leert begrijpen. 

Met als doel dat je de regie weer over jezelf en je leven krijgt. 
Een stukje heling voor jezelf, van binnenuit.


Het startpunt is de zin van jouw verlangen, intentie of onderzoeksvraag. De woorden in die zin weerspiegelen delen van jou, je kijkt als het ware in een spiegel. Je vraagt iemand te resoneren op een (of meerdere) woorden in jouw zin. 




Hoe werkt het?

Je formuleert een enkele zin waarin je je verlangen verwoordt.
Je schrijft de zin van je verlangen op.
Je kiest een woord dat je als eerste wilt onderzoeken.

Je vraagt de ander: ‘Wil jij in resonantie gaan met het woord … in mijn verlangen: … [je herhaalt het verlangen]?’ Je maakt contact met deze persoon (neemt hem/haar bij de handen of schouders, of maakt oogcontact) en leidt hem/haar naar een plek in de ruimte die jij passend vindt.
Deze resonantiepersoon neemt waar wat zich in hem/haar afspeelt (lichamelijke sensaties, beelden, impulsen om te bewegen of om iets te zeggen) en deelt dat met jou.

Je ervaart wat dat met jou doet en neemt waar wat er zich in jou afspeelt: gevoelens, bewegingsimpulsen, beelden, herinneringen, impulsen om iets te zeggen of te vragen.
Als dat lang genoeg heeft geduurd en er geen nieuwe informatie meer komt, kun je voor een volgend woord dat je wilt onderzoeken opnieuw iemand vragen om daarmee in resonantie te gaan. Je doet dat op dezelfde manier als bij het eerste woord.

Samen kun je reflecteren op de samenhang tussen de woorden, op de informatie die door de resonantiepersonen en bij jezelf naar boven is gekomen en op de betekenis die deze informatie voor je heeft.
Samen relateer je de inzichten die deze reflectie je brengt aan het verlangen dat je vertrekpunt was: wat laat de informatie uit het resonantieproces zien aan belemmeringen, nieuwe richtingen en mogelijkheden om je verlangen te realiseren?

Voor uitgebreidere informatie kijk op https://izr-methode.nl/izr/de-zin-van-het-verlangen/
Meer weten over tarieven

Franz Ruppert en trauma

Wanneer je een traumasituatie overleeft vindt het mechanisme van splitsing plaats. De innerlijke structuur wordt opgesplitst. Een deel van de ziel wordt zoveel mogelijk vrij gehouden van de traumatische ervaring. Dit noemt Franz het gezonde deel. Een ander deel slaat de herinneringen aan de traumatische ervaring op. Dit noemt hij het getraumatiseerde deel. Daartegenover staat een deel dat zich primair bezig houdt met het overleven van de traumasituatie. Later krijgt dit deel aan tweede functie: het streeft er naar de strategie (die in de traumasituatie werkte) vol te houden en te perfectioneren. Dit deel noemt Ruppert het overlevingsdeel

* uit reader jaartraining Interakt

Kenmerken van de drie delen

Bij gezonde structuren horen onder andere: open waarnemen, mogelijkheid om gevoelens te reguleren, helder denken, vermogen tot zelfreflectie.
Bij overlevingsdelen zijn enkele strategieën te herkennen: vermijden van situaties, controleren van zichzelf en anderen, compenseren van gevoelens, creëren van illusies, creëren van verdere afsplitsingen.
Een aantal kenmerken van het getraumatiseerde deel: het blijft stil staan op de leeftijd en tijdstip waarop het trauma plaatsvond, slaat herinneringen aan het trauma op, slaat traumagevoelens op. 

* uit reader Breek de Stilte Interakt

Kwaliteit 

Om IZR-processsen te begeleiden moet er gedegen kennis zijn van hechtings- en trauma theorieën. Deze kennis is verworden bij Interakt in Tiel, bij o.a. de trainer Margriet Wentink; de grondlegger van de methode in Nederland.
“Die ene vraag tijdens het proces heb ik daarna zo vaak aan mezelf gesteld. Heeft me zo geholpen om ECHT voor mezelf te gaan zorgen ”
Desiree uit Goeree-Overflakkee
"Ik ben hierdoor in gaan zien hoe ik mezelf staande aan het houden ben. Ik wil gaan leven, ik kies alsmaar meer voor mezelf nu."
Marleen uit Spijkenisse
Share by: